woensdag 26 maart 2014

Kleine moeite, groot plezier.

In de 40 dagen kalender van o.a. "Tear", staan soms (kleine) tips om bewust te leven. Als het even kan probeer ik daaraan mee te doen. Het lijkt tegenwoordig helemaal hip te zijn om bewust te leven en om te gaan met de natuur, want ook verschillende blogs, op Twitter en Facebook lees leuke acties.

Deze week las ik twee initiatieven die ik graag wil delen:

1) Doe één uur het licht uit! Op 29 maart, van 20.30 tot 21.30uur. Er zijn inmiddels 7791 aanmeldingen binnen van mensen die meedoen.

Georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Zij schrijven het volgende: 

Laat samen met miljoenen mensen in meer dan 152 landen zien dat jij geeft om de toekomst van de aarde: doe 1 uur het licht uit tijdens Earth Hour op 29 maart 2014. Geef een signaal af en inspireer anderen om ook deel te nemen! Hiermee geef je aan dat ook jij mee doet aan Earth Hour en 1 uur het licht uit doet voor de aarde!

Voor meer informatie: http://www.wnf.nl/nl/earth_hour/

2) Raap een #zwerfie op! Fotografeer en deel hem eventueel, goed voorbeeld doet goed volgen. En gooi hem vervolgens weg. Ook al een kleine moeite met een groot plezier!

Er is veel zwerfafval te vinden op plekken waar dat niet thuishoort, en inmiddels weten we allemaal denk ik wel dat het jaren duurt voordat het afgebroken is. 

Voor meer informatie: http://www.nederlandschoon.nl/over-nederlandschoon/over-zwerfafval 





dinsdag 25 maart 2014

De doorn in mijn...

Ik heb het gewoon niet op dokters. En als het even kan doe ik het zonder doktersbezoek. Geen gedoe aan mijn lijf. (Na een zwangerschap heb ik er ook echt weer voorlopig genoeg van)

Het is, dat ik hier een enigszins anoniem plekje heb anders zou ik het denk ik niet zo delen :). Maar ik heb een likdoorn op mijn teen. Het is dus behoorlijk pijnlijk. En lopen met oude of nieuwere schoenen maakt niet zoveel uit, het doet zeer, een lange wandeling zit er eigenlijk niet in.

Omdat ik van het zelf maken, zelf oplossen ben vroeg ik me af of er een huismiddeltje is voor een likdoorn of ook wel eksteroog genoemd. Met dure en snelle drogist middeltjes, die heus wel kunnen helpen, zijn we vergeten wat de oude oma middeltjes zijn. 

Zo kan je door een hand pindakaas kauwgom makkelijk verwijderen. Een blauwe plek slinkt ook door boter. Een sodabadje deed ook wonderen voor de plek op mijn dochtertjes voet, enz. Maar een middeltje voor een likdoorn wist ik niet. 

Het ideale van internet is dat je kan zoeken. En zo vond ik verschillende middeltjes, gekneusd klimopblaadjes in azijn geweekt. Een mengseltje van vreemde namen die ik natuurlijk niet in huis heb dus voor mij afviel en het middeltje wat ik nu aan het uitproberen ben. Ik was er zelf nooit opgekomen: een rozijn door midden gesneden, over de plek heen leggen en met hechtpleister vast zetten. Elke dag een nieuwe rozijn en na enkele dagen is de plek verdwenen of opgelost? 


Het is mijn tweede dag pas, dus ik wacht nog even af... 


dinsdag 18 maart 2014

Het principe van HALF

In mijn jeugd heb ik de meeste consumindertips wel meegekregen. Met een redelijk groot gezin en een arbeidersloon van mijn vader zat er niks anders op dan te letten op de kleintjes. Elk dubbeltje werd nog eens omgekeerd voordat het werd uitgegeven. Daardoor zijn de meeste tips die ik lees niet nieuw, wel regelmatig een opfrisser :).

Het schijnt zo te zijn dat je een bepaald percentage van je inkomen uitgeeft. Dus als je meer verdient geef je procentueel net zoveel uit dan iemand met minder inkomen. Het zal niet voor iedereen gelden, maar voor ons ging het wel op. We werden makkelijk in uitgaven. Als we iets nodig hadden kochten we kwaliteit en dus ook vaak duurkoop, zonder al te veel onderzoek. Het was niet zo dat we alles konden doen, maar een weekendje weg, boodschappen extra, dat soort dingen voelden we niet direct in onze portemonnee.

Eigenlijk dom bedacht ik me, want je kan zoveel sparen of weggeven als je je uitgaven hetzelfde houdt.
Daarom pas ik tegenwoordig het principe van half aan in onze uitgaven en consumptieverbruik. Kan het voor de helft?


* Dat autoritje, (ja niet op de helft stoppen :) maar beter plannen, fietsen of lopen. Grenzen stellen aan "bezoekjes" dat is ook nog eens goed voor milieu en eigen huishouden...
* Kleding, niet de duurste merken werden gekocht, en ook vaak met korting of in de uitverkoop. Maar als je niet- merkkleding in de uitverkoop koopt ben je helemaal goed bezig. Ook per seizoen iets van de kringloop, marktplaats, 2e hands kleding.
* Goed ontrommelen en opruimen, dat is een leerpuntje voor me. Maar je weet wat je hebt, en dan ook goed wat je nodig hebt of juist niet nodig hebt!
* Wasmiddel, schoonmaakmiddel maak ik zelf (behalve als ik het gratis uit mag proberen ;)
* Vaatwastabletten doe ik door de helft, het wast net zo goed. Net als de wat kortere en koudere programma's. Gewoon uitproberen.
* Van A merk naar B merk in de supermarkt. Ik probeer uit of het lekker is en vaak proef ik geen verschil. Lidl bezoek ik ook, maar opletten, sommige B producten zijn in de "gewone" supermarkt goedkoper.
* Aanbiedingen inslaan, alleen die je gebruikt en langer houdbaar zijn. Geen tussendoortjes, die gaan vaak sneller op en heb je dus geen voordeel. Hier koop ik bijv. koffie in de aanbieding.
* Zelf eten maken is vaak goedkoper en gezonder! (tussendoortjes enzovoorts)
* De helft eten is beter voor de lijn :)
* Grote aanschaf, meubels, huishouden/ huishoudelijke apparatuur, eerst vertellen dat je het nodig hebt en op zoek bent. Er kan iemand zijn die het nog op zolder heeft liggen, zo kwam ik laatst aan een dvd- speler die bij iemand nutteloos op zolder lag. En anders eerst zoeken op marktplaats. Als het kan de tijd ervoor nemen. Andersom geef ik ook weg als het niet gebruikt wordt!
* Kadootjes: zelf maken, met korting kopen. Kinderkadootjes koop ik vaak op voorraad, zeker knutselspullen zijn tijdloos. Onthouden dat moeite en eenvoud leuker is dan veel en makkelijk.


Je vindt halve kopjes koffie vaak op de rommelmarkt :)




Alles een beetje minder... Het geeft echt een voldaan gevoel!


maandag 17 maart 2014

Die (zwangerschaps)kilootjes

Toen ik tiener was kon ik eten wat ik wilde en kwam ik niet aan. Maar sinds dat ik zwanger geweest ben vliegen de kilo's eraan. Mijn hormoonhuishouding is veranderd na mijn zwangerschap of doordat ik ouder geworden ben?

Vooral in de zwangerschap kwam ik kilo's aan, meer dan gemiddeld. Ik at ook wel meer dan gemiddeld...
Het eten voor twee is best een makkelijk excuus. Toch gelukkig was ik daarna niet als al die zwangerschapskilo's er nog vanaf gewerkt moeten worden. Een dieet werkt wel, maar na dat dieet vlogen de kilo's opnieuw eraan. Zo irritant! 

Na de zomervakantie deed ik opnieuw een Sonja Bakker poging, ik bekeek de producten die ik kocht en ik schrok van de suikerinhoud van bijvoorbeeld eierkoeken, ontbijtkoek. Pakjes die vol zitten met zoetstof en koeken die meer toevoeging hebben gekregen dan het eigenlijke product doet vermoeden.
Ik bedacht dat we in een consumptiemaatschappij zitten waar we gewend zijn aan snel en makkelijk, de pakjes zijn hiervoor gemaakt. We vergeten of weten zelfs niet eens hoe makkelijk het is om dingen zelf te doen, of eten zelf te maken. Er is ook geen tijd voor als je een drukke werkweek heb, en een gezin en alle (sociale) verplichtingen daarnaast. 

Nu ik thuis zit kan ik tijd vrij maken voor "het zelf doen". Het pastasausje wat smakelijker is dan dat potje. Schoonmaakmiddel wat effectiever is dan het hele schap bij elkaar in de supermarkt. Er zijn hier (bijna) geen pakjes meer, maar tegenwoordig maak ik alles zelf. Ik heb het groentegehalte verhoogd. Het suikergehalte is heel sterk verminderd. Een nieuwe lifestyle. En één waar ik me goed bij voel, en ... ook nog eens beter op gewicht blijf! 




vrijdag 7 maart 2014

40 of 365 dagen tijd?

Vorig jaar deed ik mee aan de 40 dagen tijd door een vorm van vasten te kiezen. Het toeleven naar Pasen en stilstaan aan de periode die daaraan vooraf gaat. Voor mij was het de keuze om geen gebruik te maken van social media. 

Het was een mooie periode waarin ik veel inzicht opdeed. Ik kon dichter bij God leven. Er was rust en ik hield tijd over. Eerlijk waar, vergelijkbaar met een vakantie. 
Toch heb ik dit jaar niet besloten weer voor een vorm van vasten te kiezen. 
Ik vond het best lastig, want 40 dagen, de zondagen zijn daarin niet meegeteld is zo goed als 7 weken. Hoewel ik het best ben met uitdagingen, en het lukte op 2 of 3x spieken na, heb ik erover nagedacht. 
In deze tijd kom je veel initiatieven tegen, en ik juich ze toe laat dat duidelijk zijn, omdat ze je stil kunnen zetten en tot bezinning kunnen brengen. En ook heb ik de 40 dagen app en een tear kalender in huis die ik dagelijks lees, tot zover mijn 40 dagen voorbereiding...

Wat ik opmerkte was dit:
Waarom kan ik een punt in mijn leven aanpakken en weet ik deze ook te benoemen terwijl ik de rest van het jaar hem weer op zou pakken?
Dus als ik teveel gebruik maak van social media, waarvoor zou ik er niet voor kiezen om mezelf regels op te leggen door heel het jaar heen? 

Ook, het leven van een christen mag mijns inziens bestaan uit eenvoud, soberheid en omzien naar elkaar. Het is bijvoorbeeld fijn geheugensteuntjes te hebben om iets voor de ander op die ene dag te betekenen. Maar waarvoor zou ik dat niet door het jaar heen doen? 

Dus eigenlijk samenvattend een 365 dagen tijd in plaats van een 40 dagen tijd.
Het is ook mijn motivatie voor een bewust eenvoudig leven: te consuminderen en om te zien naar elkaar. 



donderdag 6 maart 2014

Gratis proberen

Hoeveel aanmeldingen zou een fabrikant krijgen bij het verstrekken van een gratis artikel waarbij je de bon of streepjescode op mag sturen? Eerlijk gezegd heb ik ook weleens een product gekocht en daarna vergeten het binnen de tijd op te sturen. Tja...

Maar ik heb er weer één gevonden: Page, kussenzacht toiletpapier.

Waarom voelt thuis zo thuis voor jou is de vraag die je eerst mag beantwoorden, daarna krijg je via je mailadres een coupon toegestuurd!

Helemaal gratis, alleen het formulier printen, invullen met streepjescode en opsturen natuurlijk!
(en even opletten voor welk artikel het geldig is)

http://thuismetpage.nl/probeer-gratis-page/